Followers

Tuesday, 27 December 2011

Sapa pernah try lumiglow dah?sila angkat tangan..

Assalamualaikum..


Nak share apa yang dimakan untuk ttc bulan ni dan apa yg dibuat:

suamiku:
-minum susu hi-goat
-air buah hawa
- dh mula exercise sikit2 walau dia ada rs sakit dkt pundi kencing ( xbrp sehat sejak kes batu karang hrtu)

diriku:
-herbalife ( konon nak turunkan berat la kan..huhihihi)
- pergi gym
- air buah hawa

macam nak try lumiglow la..ada komen?

Saturday, 24 December 2011

UPT...kenapa kamu menipuku..

Assalamualaikum semua..

Selamat bercuti selama 3 hari bagi yang bercuti.Bagi yang tak dapat cuti tu, nak buat cmana kan.hukhuk..

Saya ni memang seorang insan yang perasan tahap gaban dan maksima..

2 hari lepas saya salah kira cycle period saya. Saya ingat 28hari.Pastu perasanlah konon dan pregnant semula.Kesian sangat kan?hukhuk

Pastu lepas delay 3 hari period iaitu 2hari lepas, saya mintak mr hubby beli upt test.Dia pun p la beli. Ada arguement disitu sebab dia kata salah salah kira.Tapi saya still menegakkan saya betul.test punya test.OK satu line.Maka diabaikanlah keputusan itu dan saya buang ke dalam dustbin kat tepi toilet.

Sebelum masuk tido tengok balik kotlah dengan harapan..hehe.sekali 2 line..aik.cerah dan clear pulak tu.Dalam hati pikior aik masuk angin ka UPT ni?

mR HUBBY pun bersinar2 matanya terus peluk saya.Dia ajak g klinik saya refused.Then dia keluar beli upt baru.Jam masatu dah pukul 12 malam. Check punya check satu line.aik..permainan apakah ini?

Maka malam itu saya tak dapat tidur, satu sebab kena main dengan upt satu lg sbb hearing court pengguna esok.( cerita ni dalam blog lg satu). Pukul 2 tido.Pukul 5 bangun tidor.Memang badan xberapa nak cukup rehatla..

Kemudian keesokan harinya, upt pertama yang bagi result positive terus hilang 2 line dari pandangan.

UPT kedua stay 1 line la.

Kemudian, keesokan hari pergi ke office check semula rupanya saya silap kira kitaran.Daripada 28 rupanya 32 harini.Maka keesokannya saya period..isk buat main pulak..

taknak kawan upt dah.hehee

Friday, 9 December 2011

Blob bLOB BlOB....Mari balik kampung g kenduri aqiqah

Salam semua...

Lama sungguh xupdate.
Esok balik kampung.Ada kenduri aqiqah anak sedara belah hubby.Anak abg dia yang nombor 3.Anak yang kedua..

Tetiba rasa xselesa..

Sekiranya ada org tanya..


Dan birasku itu biras yang disayangi..


Yang dipuji..

yANG..STOP.hehe..nnt ku sedih dgn diri sendiri..

bye bye bye.have a great weekend all.dan senyum..:)

Mungkin salah diriku juga yang xberusaha nak merapatkan diri.sila jgn salahkan org lain.sekian

Monday, 21 November 2011

I am still waiting outside the lines..how bout u?

salam..

cer baca bait2 lagu ni..oh sgt motivasi..go go TTCians..walau sekarang saya sekarang xberapa TTCians pun.huhuhu





the end

Thursday, 10 November 2011

Tahniah kepada TTCians yang ku tatau nama beliau..:)

TAHNIAH KEPADA PUAN..TATAU NAMA DIA NI LINK DIA SILA BACA..

http://thisisourstory-ttc.blogspot.com/

Bila baca blog kekda. Rasa macam situasi sama je.Bukan down atau apa.Cuma kurasakan diriku juga x berttc la 2,3 bulan ni. Susah kot nak TTC ( alasan yang xboleh terima)..Sejak semenjak ada TTC Corner dkt FB yang kekda create dan TTC Group Malaysia. Banyak masa dihabiskan disana. Cerita memang xde sekarang ni.

Cuma sedang survey lagi tempat sesuai untuk treatment. Sapa duk kat PENANG.Sila angkat tangan..hehe macam la boleh angkat tangan dkt blog.kikiki

Sedang survey la nak tukar gynea baru. Haritu dah pergi dekat Pearl Maternity Hospital jumpa DR ROZITA. Actually dia ok. Tapi tahla kenapa rasa xde chemistry plak bila pergi situ. Apa2pun Doc dah banyak tolong. Masa threaten pun pergi sana. Cumanya tak boleh nak claim. Agak berkos tinggi la pulak .Rasa igt macam nak try ke GH Penang. Malangnya suara2 di belakang mengatakan kena que panjang plak. Nak ke Lam Wah Ee takut insurans tak claim.Nak ke TMC hurm takut kos tinggi.Dei nak ada anak susah, nak buat treatment pun berkira.

Bukanlah berkira sangat.. tp kalau ada options lain apa salahnya..Kalau duk kl kan senang ada LPPKN, Dr Hamid dan macam2 lagi..huhuhuhu

Ada tak sesiap yang buat treatment boleh claim melalui insurans?Kalau ada, sila bgtau saya ye.

Sekian. Gud luck untuk semua yang sedang berusaha.
Dan bg yang dah berjaya, selamat menjalani perjalanan indah bersama yang tersayang.:)

Thursday, 3 November 2011

Today is my most fertile day..Patutla

Patutlah senak je perut..tp rasa senak dia lain sket.. tp EWCM xkeluar pun.
Badan pun tense je ni. Saya surrender this cycle..Dah start minum buah hawa semula.tapi asik skip skip skip..Tak menjadila nampak gayanya..

Sekian untuk waktu ini.Good luck kepada semua..

p/s: jeles jugak TTCians yang dah berjaya sebenarnya.Boleh gitu? Xbaik oo..dulu time hang, ada orang jeles dia xhabaq pun.hihih..Esok hang preggy lagi, orang jeles kat hang apa hang rasa ?( mood bercakap dengan diri sendiri)..Mereka pernah rasa yang hang rasa..Ni hang nak jeles buat apa dengan depa?giloo..abaikan kegilaanku yang seketika ni.hehe

Tuesday, 1 November 2011

Video yang meruntun jiwa..huhu "Genesis" [in 3D]-




salam semua,saja nak kongsi video ni.

sebenarnya dah lama nak kongsikan. tengok video ni masa program ala2 motivasi.

so tengoklah macamana daripada sperm+ ovum jadi=blatusta=zigot=fetus=baby.eh betui ka turutan ni? correct me if i am wrong.

sampailah masa bayi tu lahir. ya ALLAH indahnya ciptaanmu itu.

semoga kami semua pun beroleh keajaiban ini ya ALLAH..AMIN YA RABBAL ALAMIN.

P/S: abaikan muzik video di belakang.hehe

bersawang

bersawang2 je blog ni.serupa orgnya..huhu

Sunday, 23 October 2011

3E Best

                                                   Inilah rupa dia..

Assalamualaikum semua..

First time post yg baru ni xde orang komen..huhuhu..sebenarnya xde apa pun.Makcik P datang.kitaran 28 hari sekarang cd2.Tataula macamana nampak gaya macam heavy je period ni.Harini CD 2 dah 4 pad saya tuko..atau maybe sebab sibuk kemas rumah.

Ni nak kongsi pasal produk 3E Best.Pernah baca dalam majalah mingguan wanita mengenai produk ni pada kolum DR HM TUAH. Pernah dengar tak pakar motovasi ni? Tajuk dia menarik minat saya pada keluaran bulan lepas. Lebih kurang tajuk dia macam kesuburan la. Jarang dia buat tajuk2 macam ni dalam kolum dia.

Dia cerita pasal produk 3E best ni. Saya tak pernah dengar even tanya dekat TTC Corner pun xde siapa pernah dengar. Dalam kolum dia, dia ada tulis dia syorkan produk dia ni pada sahabat. Then ada sahabat dia minum sebanyak 4botol .Amalkan bersama isteri dia. lepas habis 4 botol lekat. Jadi baru sekarang saya ada masa nak cari produk dia ni. Browse dalam internet terjumpa link dia.. Ingat nak trylah nanti.

http://shop.drtuah.com/3e-best/125/
maklumat dari web dia:
FORMULA 3E (Extra MIND, Extra MILD, Extra MILE) yang diasaskan oleh DR. HM TUAH ISKANDAR al-Haj, kini telah dijelmakan sebagai produk 1001 kegunaan untuk penyempurna dan penguat motivasi diri, pengawal emosi, membetulkan psikologi serta penyembuhan begitu banyak penyakit - insyaALLAH. Ia diiformulasikan oleh Jershima Intergrated. 3E BEST ibarat special edition pada keseluruhan produk ini.

Antara penyakit yang setakat ini, dengan izin ALLAH sembuh ialah  gastrik, resdung, migrain, lelah, sakit buah pinggang, sembelit, buasir, kencing manis, darah tinggi, keputihan, sakit sendi, lutut bengkak, kekejangan otot, simpul biawak, mati pucuk, sengal tulang, ghout, sakit usus, kembung perut, batuk, tumor, kanser, ketumbuhan, stroke, mati anggota badan, tekanan darah tinggi, kerap buang air kecil pada waktu malam, selesema, alergik, susah dapat anak, monopouse, ketidakseimbangan hormon, senggugut, putaran haid tidak tepat, kolestrerol tinggi, kabur, sejuk kaki tangan, susah tidur, ganggunan makhluk halus dan lain2.

Tawaran istimewa kepada para pembeli melalui www.shop.drtuah.com ini ialah kos penghantaran ditanggung oleh syarikat untuk botol ke-2 hingga botol ke-5. Bermakna jika membeli 1 botol sahaja (tidak kira saiz), kos penghantarannya ialah RM10, tetapi botol kedua dan seterusnya hingga 5 adalah percuma. Jika membeli 6 botol cajnya posnya ialah rm20 tetapi untuk botol ke-7 hingga 20, cajnya masih rm20. SATU PENJIMATAN BESAR bukan?Satu penjimatan yang AMAT BIJAK dan MENJIMATKAN.

50ml RM45.00
40ml RM35.00
20ml RM25.90
30ml RM25.90 - (pek ekonomi dengan botol biasa)

Ada macam2 khasiat rupanya.. maybe nak tryla..So bg yg berminat bolehlah try kan?

N one more thing, majalah PA & MA bulan ni ada cerita tentang rawatan kesuburan .Tapi sebenarnya kebanyakan maklumat yang diberi dah diketahui. Apa2pun kalau nak beli boleh.Tapi sebak jugak sebab duk tengok gambo baby, baju baby, barang2 baby,n bla bla2..huhuh

wassalam

Thursday, 20 October 2011

Tetiba rasa macam dot dot dot

 link


 Salam semua,

Lama betul xupdate blog la.Yela tengah sibuk dengan kerja, rumah renovate. Memang tahap semak gaban..Maka tuan punya blog pun menyemak je lebih xde masa. Yang duk wat sekarang dengan dunia TTC duk lepak dekat FB jela..Dekat group TTC kekda create tu. Kalau x, satu apa pun tatau dah pasal dunia TTC ni.Pastu sebab rumah renovate , saya pun pergi bercotii.. Konon honeymoon la.Tapi kalau berbaby dancing pun bukan time terlur menetas. hehe..

Masa g bercuti tu terserempak sazzy falak dan nazril serta their cute twins.. Oh tapi saya malu nak tegur. Yela ala2 orang kampung ..Bukan reti nak tegur artis2 ni..ngee..tp sangat inspire dengan twin mereka yg xseiras itu..

Tadi dah buat blood test untuk thyroid .Tunggu lagi sebulan ye. Ada orang kata kalau ada penyakit ni xleh preggy. Tatau la kuasa tuhan..tunggu jela ye..

Boleh dak tetiba nak berangan rasa macam preggy..hehe..kesian sungguh la sat orang kata dia ni asik berangan saja..huhuhihi..Biasalah orang TTC macam ni la..

Minta maaf sangat2 sebab xdapat nak melawat blog kawan TTC yg lain. Dengar2 ada cerita gembira..alhamdulillah kepada bakal ibu itu ye....:)

wassalam..

Monday, 10 October 2011

Hypothyroidism can cause infertility

Assalamualaikum semua..

Rupanya ada sebab period ting tong lepas 2bulan gugur.saya dah alami masalah degupan/berdebar ni setahun.Setiap kali pergi klinik jawapannya sama. Awak stress. Tapi kelmarin saya ajak hubby pergi klinik lagi sebab dah sebulan menyerang dengan jayanya.Nak kata semput bukan ..lelah pun..sebab adik 2 org kena lelah.Semput xlah teruk sgt tp rasa degupan jantung macam lain.Macam nervous pun ada.Tapi xselesa.

Doc kat klinik ckp suruh check thyroid disorder.wah takutnya. Apabendala penyakti ni.takut pulak kena bedah dan pikir macam2.Esok( selasa,11/10/11) sy akan perg check di klinik dekat opis dalam uni tempat saja kerja.Malu asik g klinik je.hehe..

Rupanya baca2 artikel penyakit ni menyebabkan:

Women’s Health Related Hypothyroidism Symptoms:

  • PMS
  • Irregular, Longer, Lighter, or Heavier Menstrual Cycles
  • Severe Menstrual Cramps
  • Infertility
  • History of Miscarriage
  • Fibroids
  • Loss of Libido
http://www.hypothyroidismrevolution.com/hypothyroidism-symptoms/

Takutnyala...Doakan saya ye.sedihla.Sebab hampir semua simptoms tu ada..Which is highlighted with red colour.

General Hypothyroidism Symptoms:

  • Fatigue or Excessive Tiredness
  • Weight Gain or Inability to Lose Weight
  • Obesity
  • Excessive Weight Loss
  • Cold Extremities
  • Swollen Neck or Goiter
  • Loss of Stamina
  • Afternoon Energy Crash
  • Low Morning Temperature
  • Edema
  • Difficulty Breathing
  • Dry and/or Gritty Eyes
  • Slow Recovery
  • Inability to Exercise
  • Trembling, Jittery, or Shivering Feeling
  • Hoarse Voice
  • Cold Sweats
  • Lack of Coordination
  • Heavy Eyelids

Sleep Related Hypothyroidism Symptoms:

  • Insomniahypothyroidism symptoms sle Hypothyroidism Symptoms
  • Poor Sleep Quality
  • Waking Up Feeling Unrested
  • Difficulty Getting Out of Bed in the Morning ( sekarang selalu bangun lambat.. dulu kul 6.30 dah bangun)
  • Frequent Nightmares
  • Sleep Apnea
  • Excessive Snoring
  • Night Sweats
Doakan saya ye kawan2..kan mintak sangat.Tuhan dah bg sakit..sob sob sedihh

Wednesday, 28 September 2011

Weirdo AF

Assalamualaikum semua..

Makcik saya sangat pelik la bulan ni.kitaran jadi 32 hari.pastu mai 3 hari ja..apakah?xpa tunggu sampai hjg minggu ni.

risaunya sayaa

Monday, 26 September 2011

Minta maaf la..

Salam semua..

Patutlah tensen2 sangat. Macam ni ceritanya.makcik peod saya dah ting tong la plak.risau betul.dahla saya perasan saya pregnant. patutnya makcik peod datang 23hb haritu.Lepas gugur ,kitaran dia jadi 29hari. For info ,dah 3bulan saya keguguran.Makanya ni cycle yg ke-3.Disebabkan perasan pregnant, saya telah check 3 unit UPT..Sebab delay 2 hari.Sebenarnya sebelum ni biasa je delay 2 hari. Tapi sebab dah PERASAN pregnant disebabkan ada simptom2 yang sama mcam 5bulan yang lepas.Kalau ikutkan 5bulan yg lepas period delay 4hari..huhu.. xpala saja ngada2 nak membazir upt. Maka saya pun check dengan DH. rupanya takda.Konon xde la berharapan sangat kan..Tapi still la sedih tapi taklah sampai menangis mcm dulu2..huhu.Teringat masa time sebelum kahwin pernah period delay seminggu .Sebab terjadinya delay adalah tension. Siap jumpa doc lagi nak ubat turun period. Doc pun tanya kahwin belum. hehe. saya jawabla belum. Belum sempat makan ubat, terus peod..Lawak btul..


Kesimpulan: tanak2 tension2 nak berubah menjadi lebih baik.

Thanks; kepada kawan2 ttcian semua ye yg bg nasihat kepada saya yang macam dah lupa diri ni.huhu

Post Mortem: saya tension kerja kawan2ku semua sebab bos xda 3bulan. saya kena memangku tapi elaun xdapat..waaaa.. lepas tu rumah nak kene renovate start esok..so mcm2 benda nak kena pikior

opss..update waktu bekerja.. sudah tidak berkat nampaknya..

wassalam...saya takkan berputus asa, cuma 3 bulan terkahir tahun ni saya kurang berharap..sekiann..

Friday, 23 September 2011

i am quit

salam..



Rasanya tau dah sebab apa tuhan xnk bg lg anak.sbb diri sendiri dgn dh xdapat manage hidup dengan betul.semalam dalam hati macam nekad kata, xpala xnk anak pun xpala..biasalah laki bini gaduh2 manja.tp tah.letih sgt dahla.i am quit from ttcing..bye bye..selamat berjaya semua.bukan putus asa dah ni.ni putus harapan..malas pikior dah..wassalam.

Tuesday, 20 September 2011

senang sangat kan?

Assalamualaikum..

Semalam baca status fb sorg kawan yg dah ada anak 2.beranak tetiap tahun. dia kata mcm nak beranak lagi.hurm..yela orang sng lekat mcmtu la.senang je kan buat anak mcm buat apa je.sng je..yela orang subur macam tula..bolah planning.kita mana boleh.xplan pun xjd..haishh suara2 dengki kedengaran betul la warga ttc mcm saya ni.hurm..kenapa ek? asik dengki je.macamanala rezeki nak lekat kalau asik dengki dan tak berubah attitude. ya ALLAH ampunilah dosa hambamu ini ..

Thursday, 15 September 2011

cramp

ok simptom2 makcik sudah mari..cramp2 di ari2.assume that gagal lagi bulan ni. nekad kalau sampai next year after anni yang ke-3 akan jumpa doc. Kena heret dh bersama dalam rawatan kali ni. without no excuses lagi..ok?


link picture is here

cerita lain:

kawan-kawan rapatku ada dua yg preggy for second time. bestnya.anak depa pun dah besar.oklah tu..perancangan yang bagus.. birasku sudah bersalin anak lelaki dan ada beberapa orang lagi pun anak lelaki.maybe musim anak lelaki kot time ni..

wassalam

Monday, 12 September 2011

Penantian 6 tahun tapi dugaan datang..kesian sgt..

JOHOR BAHRU: Kegembiraan sepasang suami isteri dikurniakan anak selepas menanti hampir enam tahun bertukar duka apabila bayi itu yang lahir pada tarikh keramat 31 Ogos lalu mengalami kecacatan otak berada di luar tempurung kepalanya.
Lebih menyedihkan, bayi lelaki itu disahkan doktor menunggu masa untuk pergi buat selama-lamanya kini ditempatkan di bawah kawalan doktor pakar Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini.

Bapa bayi yang diberi nama Eyrshah Elman itu, Erywan Yaacob, 32, menyifatkan akur nasib menimpa bayinya, namun dia dan isteri, Noraishah Alaby, 32, kesal dengan kegagalan petugas sebuah klinik kesihatan berhampiran rumahnya di Gelang Petah yang tidak dapat mengenal pasti masalah kandungan isterinya sejak awal.
“Setiap kali menjalankan pemeriksaan, doktor dan jururawat di klinik itu menyatakan isteri dan bayi di dalam kandungan sihat dan selamat.

“Sehingga seminggu sebelum kelahirannya, doktor di klinik kesihatan terbabit menghantar isteri ke HSA kerana menurutnya kandungan mengalami masalah dan memerlukan pengawasan doktor pakar,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Erywan yang juga pembantu jurutera berkata, doktor di HSA memberitahu, keadaan bayi itu di luar jangkaan kerana kes berkenaan yang pertama berlaku di negeri ini dan antara kes terawal di negara.

“Tetapi, saya kesal doktor dan jururawat di klinik kesihatan terbabit tidak dapat mengenal pasti punca masalah kandungan isteri, sedangkan menurut doktor di HSA, masalah seperti itu sepatutnya boleh dikesan ketika kandungan berusia empat atau lima bulan.

“Hancur dan hiba hati terutama isteri sebaik melihat cahaya mata pertama kami yang dinantikan hampir enam tahun dilahirkan dalam keadaan sungguh menyedihkan.

JOHOR BAHRU: Kegembiraan sepasang suami isteri dikurniakan anak selepas menanti hampir enam tahun bertukar duka apabila bayi itu yang lahir pada tarikh keramat 31 Ogos lalu mengalami kecacatan otak berada di luar tempurung kepalanya.
Lebih menyedihkan, bayi lelaki itu disahkan doktor menunggu masa untuk pergi buat selama-lamanya kini ditempatkan di bawah kawalan doktor pakar Hospital Sultanah Aminah (HSA), di sini.

Bapa bayi yang diberi nama Eyrshah Elman itu, Erywan Yaacob, 32, menyifatkan akur nasib menimpa bayinya, namun dia dan isteri, Noraishah Alaby, 32, kesal dengan kegagalan petugas sebuah klinik kesihatan berhampiran rumahnya di Gelang Petah yang tidak dapat mengenal pasti masalah kandungan isterinya sejak awal.
“Setiap kali menjalankan pemeriksaan, doktor dan jururawat di klinik itu menyatakan isteri dan bayi di dalam kandungan sihat dan selamat.

“Sehingga seminggu sebelum kelahirannya, doktor di klinik kesihatan terbabit menghantar isteri ke HSA kerana menurutnya kandungan mengalami masalah dan memerlukan pengawasan doktor pakar,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Erywan yang juga pembantu jurutera berkata, doktor di HSA memberitahu, keadaan bayi itu di luar jangkaan kerana kes berkenaan yang pertama berlaku di negeri ini dan antara kes terawal di negara.

“Tetapi, saya kesal doktor dan jururawat di klinik kesihatan terbabit tidak dapat mengenal pasti punca masalah kandungan isteri, sedangkan menurut doktor di HSA, masalah seperti itu sepatutnya boleh dikesan ketika kandungan berusia empat atau lima bulan.

“Hancur dan hiba hati terutama isteri sebaik melihat cahaya mata pertama kami yang dinantikan hampir enam tahun dilahirkan dalam keadaan sungguh menyedihkan.
“Menitis air mata kami setiap kali memandangnya yang kelihatan amat menderita dengan keadaan otaknya di bahagian luar. “Jika doktor dan jururawat klinik kesihatan itu dapat mengesan masalah ini dari awal, anak saya mungkin tidak menderita. “Kini, kami berserah ke hadrat Ilahi dengan apa juga ketentuan, namun saya merayu mana-mana pihak terutama yang mempunyai maklumat berkaitan kes ini untuk membantu,” katanya.

Menurut Erywan, tiga hari lalu dia cuba menghubungi beberapa pakar perubatan untuk bertanyakan mengenai masalah anaknya, namun semuanya memberi jawapan menghampakan.

“Doktor mengatakan kes seperti ini amat jarang terjadi dan masih menjalankan kajian berhubung cara atau kaedah terbaik bagi menyelamatkannya,” katanya.

Sesiapa yang ingin memberi bantuan atau mempunyai maklumat yang boleh membantu Eyrshah Elman boleh menghubungi Erywan di talian 017-7746696.

p/s: inilah dugaan warga ttc..masa perg hospital haritupun ms melawat kawan melahirkan , baby dia duk dalam inkubator, tapi kakak duk sebelah dia lg kesian.kawin dah lewat 30-an.buat ivf dah 2kali.kali kedua lekat, tp baby dia keluar awal sgt.conditions baby x stabil.member tu pun dah kuar awal .tatau apa jd pd kakak tu..

kesian kan?

Sunday, 11 September 2011

Turunkan berat dulu atau TTC?

Sekarang tengah dalam dilema.. Nak turunkan berat ni mmg dr dulu lagi tp asik turun naik turun naik.. Kalu terover nak turunkan berat takut plak kalau preggy menyebabkan keguguran..So, camana ye? ada pandangan atau cadangan?


Tapi macam nk turunkan berat je sebab dh pun mcm tetiba sakit itu ini.Mcm2 penyakit la bila dah gemuk @ oveweight ni..Ada kaitan dengan pregnancy jugak. Jadi, saya tukar plan la.3bulan ni nak usaha turunkan berat badan. Saya postpone jela TTC untuk tahun depan.Start from fresh .Lagipun fasa tension ni tak bagus pun untuk pregnancy.

Ni info pasal overweight :




Blood pressure
High blood pressure (hypertension) occurs more frequently in overweight people. Since hypertension can result in varying degrees of damage to the brain (stroke) and kidneys (degeneration) as well as the heart, it is essential that hypertensive overweight patients lose weight.

Lungs: In overweight people, an increased body volume must be supplied with oxygen by lungs that have not correspondingly increased in their size. In addition, the presence of thick pads of fat in the abdomen restricts breathing. Anesthetic risk is increased in overweight patients. Being overweight can be a special problem for asthmatics.

Gall bladder
A significantly higher incidence of gallbladder disease is observed in overweight patients than in those of normal weight. In one study, 88% of the 215 patients operated on for gallstones were found to be overweight.

Diabetes
Diabetes is more common in overweight patients than in patients of normal weight. In one group of studies, 70 to 85% of diabetics had a history of obesity. When an overweight diabetic loses weight, his diabetes often improves.

Pregnancy and surgery
Overweight can be a factor in producing difficult and prolonged labor due to abnormal positioning of the fetus. This can cause fetal distress, which, in turn, may complicate labor and delivery. In addition, severely overweight women have more difficult pregnancies and an increased occurrence of maternal and infant deaths. Surgical procedures are more difficult in overweight individuals due to the very bulk of adipose tissues.

Joint disease
A vicious cycle is set up in overweight patients with arthritis of the hip, knees, or feet, or in those who suffer from a ruptured intervertebral disc. Increased weight leads to greater wear and tear on these joints, which may become more irritated and painful. The increased discomfort forces the patient to become less and less active, thereby favoring further gain in weight.

Atherosclerosis
atherosclerosis is the deposit of fatty material in the lining of the arterial wall. In can result in the rupture of the blood vessel or in narrowing of these vessels, which may lead to stroke or heart attack. Studies show that there is a marked increase in the occurrence of atherosclerosis in overweight people.

Heart
As one gains weight, the heart must work harder to supply nutrients to all tissues of the body. The greater the body mass, the greater the strain on the heart. There is a higher incidence of heart disease in people who are overweight.

Hernia
Certain types of hernias, involving displacement of the upper part of the stomach into the chest cavity, are more prevalent in overweight individuals than in those of normal weight.

The omentum
Many overweight people assume that their pot-bellied appearance is due to not fat but to a protruding stomach. Actually, their shape is only partially due to the accumulation of fat under the skin; most of the bulge results from fat accumulation within the abdominal cavity - in the omentum.

Baby fat
Baby fat is not cute. When excess weight is gained during childhood, the number of fat cells in the body increases. Since the fat cells in the body increases. Since the fat cells developed in childhood remain throughout life, it becomes exceedingly difficult to lose weight as an adult.

Adipose tissue
Adipose (fat) tissue is composed of cells which are highly elastic and contain varying amounts of fatty deposits acquired via the bloodstream. The tissue is situated throughout the body - under the skin in protective pads covering vital organs, and in association with muscles. Excessive fat deposits are found in virtually all soft tissues and organs in overweight people. The degree of overweight depends upon the number of fat cells present and the amount of fat they contain. In the course of weight reduction, fat cell volume is decreased, but the number of fat cells remains constant.

this the link:

Continue reading at NowPublic.com: Why is overweight bad | NowPublic Photo Archives http://www.nowpublic.com/health/why-overweight-bad#ixzz1XbF6PXay


p/s: target turunkan 5kg dalam 3bulan..teruskan usaha..lepas ni kena buh ticker menurunkan berat badan la pulak..kalau ada rezeki dalam 3 bulan ni alhamdulillah kena stop turunkan berat badan,,hehe

Thursday, 8 September 2011

Fasa Tensen 3bulan dah bermula

Salam semua..

Dah 2minggu berlalu baru nak update kan? xpala meh kita cerita sessi beraya. Alhamdulillah xde sapa sebut apa2 pun pasal benda ni pun sangat. Benda ini adalah berkaitan TTC ni la..heheh Cuma ada seorang dua yang bertanya.Tapi yang xtahan ada sorang makcik yang bermulut puaka iaitu bini pakcik disebelah mak saya. Sejak daripada mula kahwin dia asik tanya aja..Tapi kali ni mmg maha dahsyat..Siap nak mengumpat orang lain.Heloo...ni ayat dia:

makcik: Bila lagi ?
Saya: belum ada rezeki haritu gugur..
makcik: ha tula..tau dak si a dah beranak? haa ada lg dua orang sepupu sepapat pok pek2 beranak..pokpek kawin awal ...malas citer dahh
Saya: ohh yeke .( dalam hati duk memaki hamun..sabo jela...heii dah masuk bulan syawal nak ngumpat? soryy...)
makcik: pok pek2 makan benda tajam2..bla bla bla.....
saya: dalam hati ( sabo jela...)

Fasa 3 bulan ni bukan apa..rasanya macam xde harapan je dah tahun ni nak preggy..ada lagi 4 bulan je nak masuk 2012.Saya mmg dah putus harapan.. sebabnya my boss is going abroad for 3months.During that time, i will be the one who will memangku kerja2 dan tugas2 dia..Dan my staff punya perangai macam2.Tadi pun dah past batton pada saya. Rasa macam kepala berat. Rasa tense sangat..Rasa macam ada sekor beruk telah diletak atas belakang badan dan rasanya sangatttttttttttttttttttttt berattttttttttttt...

Nak preggy mana boleh tensen2...sebab dah tahu sangat.. Bila tensen badan pun xsehat. Telur pun xsehat.Macamana sperm nak berenang2 dengan gembira dalam tempat yang xshat, xgembira..
Ya ALLAH permudahkan urusan hambamu yang lemah longlai ni...
AMIN..

P/S: 2-3 hari ni hari subur.Tapi badan sangat penat nak jalankan projek mega..Xde mood

Thursday, 25 August 2011

AF in Ramadhan..

Salam semua..

Ini last post sebelum sebuk berhari raya seminggu..
First of all nak ucapkan:

link 

Selamat datang kepada makcik ...huhu..nampaknya macam xleh semayang raya la tahun ni.Even dah tau dah yg belah sana kalu pompuan mmg xpi semayang raya pun.hihhihi..banyakla posa kena ganti.adei..xpala..

link

Mohon ampun dan maaf kepada semua kawan2 , pembaca2 dan sesiapa juga jika tersalah bahasa, tutur kata, terguris perasaan masa baca blog saya ni.Kita semua bukan sempurna tapi bila dah tahu kita harus perbaiki diri..Semoga bertemu lagi Ramadhan akan datang.. ( sedih sebab dah beberapa hari tinggal tarawih sebab byk aktiviti berbuka puasa di luar..huhu)

TTC? untuk cycle ni nak cuba la kot sebab waktu subur kalau ikut kiraan saya jatuh lepas cuti balik kampung..chaiyokk..gambate!!!



Dan dengan rasminya malam ni kita minum buah hawa dan serbuk kurma yeay..:P

Tuesday, 23 August 2011

Pertanyaan..

link

1st of all tahniah2 kepada rakan TTC yg sorang lagi dah pregnant..lupa nama dia..hehe..baru je add dia dalam list kat tepi tu ha..Rezeki bulan ramadhan..semoga dipermudahkan perjalanan..Setakat ni dah 4 orang..Alhamdulillah..Banyak pahala tau ibu2 mengandung ni.Lagi2 bulan ramadhan ni..
Sebenarnya nak cerita pasal soalan2 biasa orang TTC ni la...

Semalam ada sorang kenalan yang pernah kerja dekat opis saya.Actually dia opis lain.Tapi biasala bila kerja kat uni kan banyak jabatan yang duk ada..Dia datang nak buat report kemalangan dekat unit keselamatan yang duduk bersebelahan dengan opis saya..Saya anggap dia macam pangkat bapak2 la..Sebab umur pun dah nak 50an.Teringat masa kenduri saya 2tahun yang lepas, satu opis buat rombongan datang dari utara-timur..Terima kasih sangat2..Setiap kali jumpa saya mesti dia tanya..huhu..Maybe sebab concern.

Dia mai2 dia buat body language kat perot..Ada ofismate bagitau dekat dia saya preggy 2bulan yg lepas.Dia cakap dengan wife dia, dia nak mai tengok keadaan saya . Saya cakap dengan dia, sorilah dah xde..Dia tanya, awat dah xdak? Saya kata nak buat camana xde rezeki lagi.2bulan je bertahan .Di kata lasak sangat kot..Hehe memang la dulu2 saya ni kuat berekreasi..tapi dah kawin stop la dah tak mcm dulu2 pun...Dia kata, .awat lambat sangat ni? pastu dia buat muka kesian.Takpala ...Selamat Hari Raya..Terima kasih sebab concern ye pakcik O..

P/S Lain tau perasaan kita  bila kita tau orang tu concern atau  saja2 nak buat kita sakit hati..Sangat lain..

Lepas tawarawih malam ke 22..Jiran kirtorang yang dulu merupakan tuan rumah kami masa kami menyewa rumah dia masa kami mula2 kawin... Pun selalu tanya soalan..kebetulan masa saya preggy kejap haritu tak tanya plak.hehe Semalam dia tanya, belum bertiga lagi? Berdua je..xde rezeki lagi..senyummm..:)

P/S: sedang memikirkan jawapan standard masa raya ni..

1st: xde rezeki lagi
2nd: senyum kambing...hehe :)
3rd: keguguran haritu..tapi dah tau dah boleh.Alhamdulillah..lepas ni ada rezeki lagi kot..


Friday, 19 August 2011

Mimpi...

link

Assalamualaikum..

Ya ALLAH malam tadi mimpi..Tula pikir sangat sampai termimpi2.Tau mimpi apa? saya mimpi saya nak bersalin.Yang hairan tu perot kempis tapi nak bersalin ( actually buncit la jugak tp buncit lelemak ..heheh). Yela duk pikior sangat yang lepas2 itulah jadinya.Dalam mimpi tu saya tengah jalan2 tetiba rasa sakit perut. lepas tu hubby bawak pergi jumpa doc. Doc kata saya nak bersalin dah ni...Aik? saya kata perut kempis pun boleh bersalin ka? doc tanya , ada tanda2 pregnant x? saya kata saya keguguran dan keluar habis dah..Doc pun pelik.Keajaiban telah berlaku...Lepas tu saya masuk labour room..Lepas masuk labour room,berhenti sampai setakat itu saja.. Hubby saya duk kol kampung kata saya bersalin..huhu..mainan tido semata2.Minggu depan makcik nak datang.Perot dah start cramp2 dan mood agak moody2 je ni...

link


p/s: sabor jela..kejenya berangan je..hehee

Thursday, 18 August 2011

Trying again after miscarriege?

Trying Again: Getting Pregnant After Miscarriage-- Amos Grunebaum, MD-- 03/08/04


By Amos Grunebaum
WebMD Live Events Transcript

Trying to get pregnant after miscarriage can be scary and confusing. When can you try again? What are your chances of success? What are the causes of miscarriage? We addressed these questions and more when Amos Grunebaum, MD, medical director of the WebMD Fertility Center, joined us in WebMD Live. 

The opinions expressed herein are the guest's alone and have not been reviewed by a WebMD physician. If you have questions about your health, you should consult your personal physician. This event is meant for informational purposes only. 
- xpa nnt kita pi jumpa doc lepas raya.:)


Member question: Should I insist on tests after a first miscarriage to determine the cause?

Dr. Amos: After one miscarriage your risk of having another one is not increased. So most doctors do not suggest doing any testing after one miscarriage. Having said that, it also depends on your medical history. For example, some second trimester abortions may be associated with an incompetent cervix, but most first trimester abortions are due to chromosomal anomalies, and the next pregnancy will usually end in a healthy baby. 

-harap2 betul la doc ni cakap..


Member question: I've had a miscarriage before. I had FSG and day three blood testing and his semen analysis done and all results are normal. What else do I need to do to locate my problem for not being able to conceive?

Dr. Amos: If you ovulate regularly AND he has a normal sperm count then the next step is usually to check the fallopian tubes. This is usually done with a hysterosalpingogram or a laparoscopy. If all theses tests are normal and you cannot get pregnant then the diagnosis is 'unexplained infertility.' Many couples with unexplained infertility will eventually get pregnant. Many doctors, though, feel that with unexplained infertility the fastest way getting pregnant is with IVF.

Member question: Is miscarriage after seeing a healthy fetus and heart beat common?

Dr. Amos: No, that's uncommon. Once you see the fetal heart beat above 100 beats per minute your risk of having a miscarriage is well below 10%.

Member question: I had a miscarriage after seeing a healthy baby with 150 heart beats at seven weeks. Since development was apparently good but I ended up having a miscarriage four weeks later, what are some possible causes?

Dr. Amos: Most cases of early miscarriages, likely well over 60%-70%, are due to chromosomal anomalies. Doing a chromosome count on the fetus can help you better identify the cause. Unfortunately, many doctors do not do this test, so it's impossible to know exactly what happened. And if this was the only miscarriage, you chances having a healthy baby after the next pregnancy are excellent.

Member question: l had a stillborn at 27 weeks. I started contracting and after two hours went into labor with back pains. When I got to the hospital I was already dilated with the membrane bulging. The autopsy report of the placenta stated acute chorioamnioitis and accelerated maturity. We did not have the baby autopsied. How long does it take for infection to cause a stillborn and do you think there I may have an incompetent cervix, since one doctor thinks so but my own doctor said no? I am ready to try again and I am very worried.

Dr. Amos: I am so sorry to hear about your stillborn baby. Not knowing your complete history makes it difficult to assess what was going on. It could be an incompetent cervix, though babies born with incompetent cervix are usually not stillborn. It all depends on how long you were in labor and how long it took for the cervix to become fully dilated. But if that happened really quickly then an incompetent cervix is on top of the list.

An infection can happen quickly, within hours, especially if the cervix is already dilated. I hope you are seeing a high-risk obstetrician, a maternal-fetal medicine specialist who is best trained to help your next high-risk pregnancy. Good Luck!

Member question: I have a friend who had a miscarriage on Feb. 26, and about three days after her doctor put her on Wellbutrin SR to relieve her emotions, but I believe that they are just normal emotions like crying (not uncontrollably) and only put her on it for 30 days. But what I have read says it takes two weeks just for it to start working, so would that mean she will only have an effective amount for two weeks. Is this normal to be put on it after only two days after a miscarriage?

Dr. Amos: The only person to decide whether your friend needed this medication or not is her doctor. It's impossible for me to second-guess the doctor's indication. It's not unusual to provide patients with emotional issues with medications and to makes sure that they feel better.

Member question: Is it true that miscarriages that occur after a certain point are always a result of a defect in the fetus and not something that could have been prevented?

Dr. Amos: By far most if not all miscarriages are not due to something the mother did or didn't do, and the vast majority happens because there is a defect in the fetus, either chromosomal or otherwise. Early miscarriages are more often due to abnormal fetuses than late miscarriages; late miscarriages can sometimes be due to an incompetent cervix or an infection.

- abnormalities of the chromosom..?

Member question: I got severe preeclampsia and HELLP with my first pregnancy (delivered stillborn at 23 weeks) and was later diagnosed with blood clotting disorders. What are the chances that I will have preeclampsia again if taking heparin?

Dr. Amos: Unfortunately, a history of this condition has an up to 50% risk of recurring in the next pregnancy. Seeing a high-risk obstetrician BEFORE you get pregnant may help you have a healthy pregnancy, and taking heparin may also help you decrease the risk of having early preeclampsia again. In addition, you need to be monitored very closely throughout the pregnancy.

Member question: Is it true that patients having PCOS will ovulate poor quality eggs and if the poor quality eggs get fertilized it will lead to miscarriage? Is there a treatment to improve the quality of eggs?



-highlighted for those having PCOS
Dr. Amos: You are correct. Patients with PCOS have an increased risk of miscarriages. Some of them are due to the quality of the eggs and others due to abnormal implantation and uterine lining. 

Unfortunately, you can't do much about the quality of the eggs, but seeing an infertility specialist, a reproductive endocrinologist, may help you find out what if anything can be done to improve your chances of having a healthy pregnancy.

Member question: I had a miscarriage in June 2003 at 8 weeks and have been TTC since. I have had blood checked and recently an HSG and everything looks good (blood results good and tubes are open). DH had a sperm analysis and that was all fine too. I am using the Clear Plan Fertility monitor to know when I ovulate so that we time intercourse at the right time. I am getting very frustrated that we are not getting pregnant. What is our next step?

Dr. Amos: You are on the right path. Having had his sperm count done was an important first step. The next step is to make sure that you are ovulating regularly; then the next step is to check the fallopian tubes.  ?
-nak kena check fallopian tube.tapi maybe lpas raya la.
You should know, though, that timing intercourse exclusively based on the fertility monitor has never been proven to increase your pregnancy chances. It may actually decrease your chances if you make love only when the fertility monitor says so. The best thing to do, if you know that you ovulate normally, is to make love every week 2-3 times. That ensures you are not missing your important fertile days. 
-yang ni pun kena highlight jugak.hehe

Member question: I had a tubal reversal Jan. 5, 2004, became pregnant and miscarried this weekend. My hCG level is supposed to be monitored to prevent a tubal pregnancy. Is there a guideline of average hCG level per week?

Dr. Amos: I am sorry to hear about your miscarriage. There is no real absolute hCG number. But they should decrease over time and disappear within four to six weeks.

Member question: My son was stillborn due to antiphospholipid syndrome. Is it possible to have recurrent stillbirths?

Dr. Amos: With antiphospholipid syndrome there is a risk of blood clots in the placenta. These clots can lead to several complications including a stillbirth. The treatment is usually heparin in the next pregnancy. Heparin can decrease the risk of blood clots and the risk of stillbirth. However, you are an extremely high-risk pregnancy and I hope you are seeing a maternal-fetal medicine specialist. These high-risk doctors are best trained to guide you through pregnancy and help you have a healthy baby.

Member question: It seems that ob-gyns often see a pregnant patient for the first time when she is six to eight weeks. If you have had a previous loss should you be seen earlier?

Dr. Amos: I always suggest seeing your ob-gyn BEFORE you get pregnant, as soon as you start TTC. This allows you to discuss all of your issues beforehand and make sure you know what to do and what not to do. That way you can ask when your doctor wants to first see you. Many patients could benefit from seeing the doctor as soon as the pregnancy test is positive, but it's even better to see your doctor as soon as possible.

And don't forget to take daily folic acid. Folic acid needs to be started one to two months prior to conception. Taking it decreases your risks of fetal malformations and miscarriages.

Member question: I had a miscarriage at eight weeks in January, waited through one normal cycle, and just started TTC again. Is this too soon?
-yes, this is related with me

Dr. Amos: No, it's not too soon. Waiting for one menstrual cycle after an early miscarriage is usually sufficient. Waiting longer to get pregnant will not improve your chances of having a healthier pregnancy.
- means I am in a right track.
Member question: I had a miscarriage at five weeks (in July '03) and have had three chemical pregnancies since then. My RE does not seem to be concerned. Celiac sprue runs in my family; do you think this is concerning and should I be tested for celiac or other problems?

Dr. Amos: I can't decide from here whether you should get tested or not, but you are in good hands seeing an RE. Most doctors will do some additional tests after two to three miscarriages in a row and make sure there is nothing else going on that needs treatment. Celiac sprue is usually not a major contributor to miscarriage causes.

Member question: I am 39 (40 in three weeks) and miscarried at eight weeks in June. I never got AF or ovulated on my own and have taken prometrium/clomid (150 milligrams) and a hCG trigger shot for the past three cycles and am still not pregnant. My FSH level last cycle was 7, which my doctor said was excellent. Can you tell me your opinion on FSH levels? Also, I'm considering IVF and want to know what the chances are.

Dr. Amos: FSH levels can vary a lot, but most doctors likely feel an FSH level of 7 on CD 3 is normal. If you did not get pregnant after three ovulatory cycles (you didn't mention if you did ovulate or not) then most doctors feel that your chances are better with IVF.

Member question: Yes, I ovulated and the SA was normal.

Dr. Amos: So after three ovulatory cycles you should consider IVF. Good luck to you!'

Moderator: Thanks again to Amos Grunebaum, MD, for talking TTC with us.

 Take notes:

1)After one miscarriage your risk of having another one is not increased. So most doctors do not suggest doing any testing after one miscarriage

2)Early miscarriages are more often due to abnormal fetuses than late miscarriages
-Haritu masa dekat GH diorang bawak baby tu pergi lab nak buat testing, kalau ada abnormality baru diorang call tapi sampai sekarang xde keputusan lagi.


3)is to make love every week 2-3 times. That ensures you are not missing your important fertile days.   

4)Waiting for one menstrual cycle after an early miscarriage is usually sufficient. Waiting longer to get pregnant will not improve your chances of having a healthier pregnancy 

My plan

-start again taking buah hawa and went to see my gynea after raya...gud luck to my self..:)

 

Monday, 15 August 2011

Apabila

Salam semua..tahniah pada mira dan vv sebab kamu2 dah pegnant..alhamdulillah gembira sangat..



link

Mira: paling awal2 kenai saya dekat blog lagi satu melalui yummy mummy.Mira buat iui dan lekat.Kali keberapa tak igt.sila lawat blog dia.ini link .mira

VV; kenai dalam sebulan ni je sebab terbuka link dia dekat sapa tah.tapi lepas dia preggy dia kata nak tutup blog dia.hurmm.vv pernah gugur katanya..after 9month lekat semula lepas gugur..

Walau macamanapun cara mereka preggy..alhamdulillah itu semua kuasa tuhan..

Sebenarnya title post ni ada kaitan dengan posting dalam fb saya pasal preggy mummy juga..Maaf jika menyinggung perasaan kamu ye dearie TTC frens yg dah berjaya.

Bukak fb bulan2 posa ni ramai betul mummy sembang dengan baby dalam perut nak buka posa apa....huhu tetiba teringat.Kalaulah tak gugur haritu..sekarang ni dah nak masuk 4month of pregnancy..huhu.Ya ALLAH sedihnya..Rasa macam nak menangis..Baby dah gerak2..Sebak membacanya walau ku komen juga status kamu preggy2 mummy..

Jalan2 shopping complex, banyaknya org yg mengusung baby..Jeles ke saya? Envy ke?Duk jeling menjeling..seboleh2nya macam xnk pandang..sedihh
link

Ya ALLAH jauhkanla hambamu ini daripada bersikap jeles, dengki, envy...Tolonglah pergi jauh2 perasaan itu..

Sekian..

Wednesday, 10 August 2011

Chinese Lunar Baby Gender Calendar

Salam sayang semua buat kawan2 TTC ...

Ni nak share lunar calendar untuk baby gender.Tadi tengok kat fb kawan yang dah ada anak sorang dia discuss dan tagged nama kawan2 dia yang dah ada ank sorg.hehe..Memangla kita susah nak ramal bila boleh conceive tp manalah tau kot2 nant2 lekat ke kan kita semua InsyaALLAH...Try la refer on this calender.One of my friend said it is unbelievable sangat2 bila sama..Tapi xboleh percaya dan taksub dan percara bulat2 tau. Nanti jatuh syirik. Sajala seronok2 tengok .Ok?

Kecik sangat kot kalender ni..Try korang klik pada gambar ni bagi besar sikit dan ada instruction kat atas tu.

link dia kat sini 

Cara dia.contohnya :
saya punya umur:28 + 2 ( dalam blog tu tulis umur sekarang+ 2tahun)=30 + lekat: bulan ogos = dapat anak perempuan

Formula dia 
Melintang: umur ibu+ 2 tahun
Menegak: Bulan lekat

p/s: bolehlah berangan2 kejap tp jangan lama2 tau nnt kecewa..oh Husna Arissa sangat suka nama itu..huhu
Kalau ada yang duk cuba, letakkanlah gender baby dan nama yang kepingin snagat nak bagi pada baby.Just for fun ok.jangan sedih2 n tensen2..senyumm


Tuesday, 9 August 2011

BBT?Kawan2 sila tolong saya..



Salam semua...

Sorilah nak tanya soalan xberapa cerdik sket pasal BBT ni.camana nak ambik suhu BBT ni?guna apa?pastu chart tu nak plot start dari hari ke berapa cycle?plot chart online ada x?Ni sebab malas nak cari pasal BBT la ni terus nak tanya pada yang berpengalaman.

Sekian, soalan yang xberapa nak cerdik ditanya ni..hehe..buat malu saja...

Terima kasih..

Monday, 8 August 2011

Water Birth

Salam ramadhan ke 8 semua..

Semua tahu ke pasal isteri dr sheikh muzaffar lahirkan baby dia dengan cara water bath? 2hari lepas masa duk boring sangat tatau nak tengok cerita apa.Saya pergi bukak youtube pasal waterbath.Macam2 teknikla pasal water bath ni. But, Dr SMS wife is the first ever in Malaysia which using this technic for her child delivery. Correct me if I am wrong with this statement. It is so exciting to see those mama deliver her child with this way ok. Once of the videos, give me such a remembrance until now. Sebabnya, perot mama tu bosar yang amat , igtkan kembar tp sorg je.hehe. Even in private practice drama series, they've the episode on this delivering technic.


Ok lets see what wikipedia said:

Water birth is a method of giving birth, which involves immersion in warm water. Proponents believe that this method is safe and provides many benefits for both mother and infant, including pain relief and a less traumatic birth experience for the baby. However, critics argue that the procedure introduces unnecessary risks to the infant such as infection and water inhalation.

- masa tengok baby keluar tu, ada mcm2 jenis... ada yang misi tarik teruk letak atas badan ibu. ada yang satu tu dia biar lama anak dia dalam air.seriau ok..huhu.takut je baby tu lemas.Tapi kalau kita fikir lojik, baby tu masa dalam perut ibukan dah berenang dalam amnion fluids. Jadi, dia dah biasa berenang la dalam tu..


History

During the 1960s, Soviet researcher Igor Charkovsky undertook considerable research into the safety and possible benefits of water birth in the Soviet Union. In the late 1960s, French obstetrician Frederick Leboyerinfants in warm water to help ease the transition from the womb to the outside world, and to mitigate the effects of any possible birth trauma. developed the practice of immersing newly born
Another French obstetrician, Michel Odent, took Leboyer's work further, using the warm-water birth pool for pain relief for the mother, and as a way to normalize the birth process. When some women refused to get out of the water to finish giving birth, Odent started researching the possible benefits for the baby of being born under water, as well as the potential problems in such births. By the late 1990s, thousands of women had given birth at Odent's birthing center at Pithiviers, and the notion of water birth had spread to many other Western countries.
Water birth first came to the United States through couples giving birth at home, but soon was introduced into the medical environment of hospitals and free-standing birth centers by midwives and obstetricians. In 1991, Monadnock Community Hospital[1] in Peterborough, New Hampshire started to create a protocol for giving birth in water. More than three-quarters of all National Health Service hospitals in the UK provide this option for laboring women.

- dah lama la sejarah beranak dalam air ni..kita je yang xbiasa di Malaysia.

Benefits

 Mum

In an appraisal of 17 randomized trials, two controlled studies, 12 cohort studies, and two case reports, it was concluded that there was a definite "benefit from hydrotherapy in pain, function, self-efficacy and affect, joint mobility, strength, and balance, particularly among older adults, subjects with rheumatic conditions and chronic low back pain

-tapi masa tengok video tu macam2 pesyen.ada duk mencangkung, ada duk macam posisi bersalin normal..macam2.tapi tengoklah kesan dia katanya lebih kurang kesakitan daripada bersalin normal.


baby

Childbirth is believed to be a strenuous experience for the baby. Properly heated water[2] is claimed by proponents to help ease the transition from the birth canal to the outside world because the warm liquid is thought to resemble the intrauterine environment.

Slowed labor

Because of the documented relaxing effects of water[citation needed], laboring in water is sometimes associated with a decrease in the intensity of contractions, and is thus thought to slow labor. While home birth experts (e.g. Harper, RN) argue that this must be evaluated on a case-by-case basis, some hospitals have adopted a "5 centimeter" rule, allowing women to enter the tub only once the cervix has already expanded to 5 centimeters (Harper 2000).

Maternal blood loss

For care providers who are inexperienced in delivery in water, it may be difficult to assess the amount of maternal blood loss. While well-developed methods of determining maternal blood loss in water do exist,[8]placenta "on land" for this reason (e.g. the University of Michigan hospital). many providers prefer to deliver the
On the other hand, some doctors and midwives see that waterbirths have actually been known to reduce the amount of blood loss. The water surrounding the mother actually lowers the mother's blood pressure and heart rate. Mothers still lose significant amounts of blood through the passing of the placenta.[15]

 -kurang darah keluar sebab tekanan dalam air

Acceptance

Water birth is accepted and practiced in many parts of the United States, Canada, Australia, and New Zealand, as well as many European countries, including the United Kingdom and Germany, where many[specify] maternity clinics have birthing tubs.

-negara asia tak meluas lagi..

So inilah dia gambarnya:



p/s: kalau dekat oversea, mat salleh ni siap 'nude' lagi ..adei..pastu ada juga pakai bra saja.
ada sesiapa berminat? dekat Malaysia mahal ni.

Monday, 1 August 2011

Dilema..

Salam semua..

online ni masa tunggu hubby g sembahyang tarawih.Harini saya xdapat berpuasa sebab period hari ke -6 lepas gugur haritu. Saya sebenarnya nak sangat mula minum air buah hawa dan serbuk kurma jantan tu.Tapi hubby saya taknak pula ..

Saya: Nak baby...kena minum air ni start bulan ni..
Hubby: Taknakla..kita dengar cakap doktor la..kata tunggu 3 bulan..

Saya: xsemestinya lekat..
Hubby: Habis minum tu bukan usaha untuk lekat ke?
Saya: Orang lain selamat je..si F tu lepas gugur lekat semula....takkan nak tunggu lagii..
Hubby: awak xsehat lagi..
Saya: dalam hati kecewa...( duk termenung tengok buah hawa yang ada 7 pasang tu..)
Hubby: kalau gugur lagi camana?
Saya: dalam hati duk kata( tu semua kuasa tuhan)hurmm yelaa..

Haritu masa saya g sudden honeymoon dekat langkawi ada sorg staf kat opis melawak dengan saya:
z: Lekat lagilah ni dah g langkawi..hehehe
saya: mmm... doc xbg, suruh tunggu lagi 3 bulan lepas gugur..
z: doktor tu bukan tuhan..
saya: gulp.hehehe..yela ..betul la..

Masa pantang.
Saya: Doc suruh tunggu lagi 3-6 bulan baru selamat..
Mak saya: ala..dulu dah lama tunggu takkan nak rancang2 lagi kot?
Saya: hurmm..

Period ni pulak duk ting tong je..hari 27hb dia datang 4 hari pastu stop pastu ada balik..ni esok tataula boleh puasa ke x..


I just want to try to conceived once again..n doing rite this time..

http://haldentubbss.blogspot.com/2011/07/top-baby-girl-names-and.html

Saturday, 30 July 2011

Kesiannya

Assalamualakum semua..

Rajin pulak update pepagi ni.Ni semua lepas tengok nasi lemak kopi o.. Kesian sangat dengan kes yang terlanggar anak dia dekat Kelantan tu.Malam tadi dah tengok berita..Tatau pulak yang kedua ibu bapa baby tu sebelum ni tunggu 15tahun nak dapat anak.kiranya TTC la kan..Ya Allah kesiannya..

copy from utusan

Anak tunggal maut digilis kereta bapa sendiri

KOTA BHARU 29 Julai - Bulan Ramadan bakal menjelma minggu depan dan kesempatan itu digunakan sepasang suami isteri dan anak tunggal mereka untuk membeli persiapan menyambut bulan puasa dan baju raya.

Namun, apa yang dirancang, lain pula jadinya. Ketika kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Perodua Alza dipandu Che Pauzi Mamat, 44, mengundur untuk keluar dari rumahnya di Kampung Tok Jawa, Tawang, Bachok di sini, dia secara tidak sengaja terlanggar dan tergilis anak perempuannya itu yang baru berusia setahun 10 bulan sehingga mati.

Nuramni Atirah, meninggal dunia dalam perjalanan ke Klinik Kesihatan Kedai Lalat sejurus digilis kereta yang diundur bapanya itu kira-kira pukul 8.30 pagi ini.
Che Pauzi ketika ditemui berkata, dia sama sekali tidak menyangka telah melanggar anaknya kerana ketika turun dari rumah, Nuramni Atirah berada bersama ibunya, Noraini Othman, 38.

"Sebelum itu, saya panaskan enjin kereta selama 15 minit dan saya ingat anak saya bersama isteri. Saya kemudian mengundurkan kereta. Tiba-tiba saya dengar orang yang lalu di depan rumah menjerit memberitahu anak saya ada di bawah.

"Saya keluar dari kenderaan, sudah tidak boleh buat apa-apa bila melihat Nuramni Atirah dalam keadaan terduduk di tayar depan sebelah kiri.
"Saya terus bawa dia pergi ke klinik, ketika itu dia masih bernafas tetapi sampai di klinik dia sudah tiada," katanya sebak ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) hospital tersebut hari ini.

Che Pauzi, pekerja am di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) di sini berkata, kehilangan Nuramni Atirah amat dirasainya kerana dia terpaksa menunggu selama 15 tahun untuk mendapatkan zuriat sendiri selepas dua kali berkahwin.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Supritendan Yahya Salleh mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian tersebut dan kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.


p/s: hrtu pun yang kes baby mati tersedak susu anak tunggal juga and both of her parents i think also is ttc sbb umur dah 40-an mcmtu..innalillah hi waiinnalilllahirojiunn

Wednesday, 27 July 2011

Legaaa

Lega..alhamdulillah haritu gugur 22hb jun.Harini 27hb julai makcik p dah datang.Doc kata haritu kena tunggu at least 3bulan nak kena rancang balik untuk bagi rahim kuat.Tapi saya ni dah tergedik2 sgt dah ni.Nak minum buah hawa dan serbuk kurma yang baru dapat tu..hurm..Nak tunggu ke x?pantang still berjalan juga ni sikit2..Cycle lepas gugur ni datang sama je macam sebelum2 ni..Tapi yang pasti xdapat nak sambut 1st ramadhan dan sembahyang rayala..huhu..okla bublies..wassalam..

Tuesday, 26 July 2011

Masuk hotel boleh pregnant? Janganlah ketawa kalau orang xdpt anak lagi..

Salam semua...kabare?

Baru ni saya ke MATTA FAIR .. Sajala nak mencuci mata ..kotla ada tempat yang menarik nak pergi kan. Plan honeymoon setiap kali anniversary jela..hehe..1st year dah pergi langkawi.2nd pergi Vietnam.Manalah tau yang ke-3 ni dapat pergi oversea pulak ke..hehe

Pasal post ni bukan apa..cuma nak cerita pasal scene2 yang menyakitkan hati masa tu.. adalah satu agent tu duk promosi sakan pok pek2 dengan kami ..hubby saya duk melayan dia promote 2 jam .sebab dia janji nak bg vaucher free .sakit pinggang kot dan boring.Mula rasa reasonable membership dia tu..lepas takdak dahla..Saya reject awal2.sebab apa tau..Manager dia mai masa anak buah dia tengah promote. Kira macam nak memperkukuhkan lagi la benefits membership dia..Lepas tu dalam selitan tu dia kata apa tau..macam ni dialog dia..


Scene 1

salam menyalam...biasalah nak berkenalan dengan pelanggan..
Manager:Panasnye tangan? ( masa ni dia salam saya)
Saya: Makan nasik lemak kot..hahaha( silapla...hang kata tangan aku panas..haha)

Tengah duk pok pek pok pek...

Manager: kawin dah berapa lama?
Saya : 2tahun nak masuk 3tahun dahh...
Manager: OO..kena cepat2 ni...kena selalu masuk hotel...tengok saya selalu masuk hotel 2kali setahun..
Saya: senyum..........( realitinya aku senyum je..tp...dalam hati  ada aku kesah? boleh blaaa...hahaha)

Punya nak promote..duk pok pek2...mula kata kat saya xpaksa tau..saya jawab ..ye saya tau jawapannya ye atau tidak..last2 duk main tarik tali.....last2 dia bg vaucher free.Tataula boleh guna ke x..hhehehe

2nd scene..ni dekat fb dengan seseorang yang sudah ada baby tp pernah gugur..

Saya: pok pek2.. D N C camana ek?

Dia: bla bla..ada kawan buat IUI tp xlekat sedih dia..hehe

Aik..hang gelak?

Saya: mestilah sedih ( panassss..tata..malas cakap pasal benda ni dengan hang dah..hehe)


MORAL OF THE STORY: ADAKAH TTC'IANS SENSITIF?WASSALAM...

Thursday, 21 July 2011

Hari ini yg kuingati

Salam bubblies...


Saya baru je balik bercutian dengan encik suami. Melawat tasik dayang bunting dan meminum airnya.Agak payau..Ada kawan yang bini dia minum air tu lepas tu terus rezeki lekat..Tapi kemudian gugur.kesian kan?Takpala kot ada rezeki mana kita tahu kan?



Esok yang kuingati adalah besday my hubby yang ke 28tahun..Selamat hari jadi dan semoga akan menjadi ayah yang sejati kelak dan ALLAH merahmati kita ke akhir hayat...:)p/s: birthday saya 10 hari lg.hehe

Dan genap sebulan baby itu pergi..tetiba sedih sob sob..dan harini saya dapat buah kurma yang dipesan...juga serbuk kurma jantan itu. tapikan saya tengah risau ni sebab dah sebulan gugur makcik P xdatang lagi ni.Lepas tu ada sakit dekat ari2..risau juga.Start sakit tu lepas bersama.hurmm.tunggu jela

Thursday, 14 July 2011

Gembira dan Sedih

Salam bubblies....


Lama betul tak update ye..ada yang rindu x?
Bz sikit la katakan xsempat nak update langsung.Cuma blog hopping dekat blog kawan2 ttc pun sat baca sat tutup xsempat nak komen langsung.

GEMBIRA
Apa yang gembira? gembira untuk 4org sahabat yang baru melahirkan.2 daripada mereka lepas 2tahun lebih nak masuk 3tahun kawin melahirkan,sorang lepas 4tahun. sorang lg lekat teruih..hehe

kawan 1: Yang sorg tu haritu anak dia meninggal lepas 8bulan pregnant. Baby dia mati lemas dalam perut.Kemudian lekat (mengandung) lagi, barulah akhirnya selamat melahirkan.

kawan 2: Yang sorang lagi, anak pertama dia dan 1st pregnancy .Dia jumpa gynea makan clomid lepas 2tahun lebih lekat alhamdulillah. Jadi haritu masa dia belum pregnant selalu la sembang dengan dia. Dia paham perasaan kita. Ya ALLAH nama anak dia pun panjang IRIS something ..xingat dah. I am happy for you dear.

kawan 3:Yang sorang lagi kawan, anak dia xcukup bulan.1.35kg. Isk kesian sangat2..Tapi kawin terus lekatla..:)Tapi bila teringat member yang ni, duk teringat la masa saya preggy 1bulan haritu terjumpa dia dekat JUSCO dia pesan jaga kandungan elok2..huhuuh..abaikan..

kawan 4: office mate..dulu pernah keguguran.lepas 4tahun lekat dah.alhamdulillah..

dan 2 orang daripada mereka saya mintak dia bacakan doa untuk saya cepat2 pregnant semula.pernah dgar petua ni? kawan saya pesan cuba lah pesan pada ibu yang bakal melahirkan mendoakan tatkala mereka sakit nak bersalin ( kalau berkeupayaan la).So sekarang saya aim je sesapa kwan..hehe..cubalah mana tahu menjadi.berusaha kan?


SEDIH
Hubby kena batu karang plak doh..duk sakit aja.kesian sesangat..

the end

Friday, 8 July 2011

Sapa tau nak beli kat mana buah hawa/zuriat/adam?

salam..

sapa tau nak beli kat sapa dengan harga murah berpatutan? cr kat internet dia jual rm100/3biji..other than that xjumpa sapa dah..please2 nak cari balik buah tu.Sbb lepas ni nak rancang semula..thanks semua..

Monday, 4 July 2011

Sejak dua menjak

Sejak dua menjak ni malas benor nak hupdate blog lagi satu..best sangat layan blog TTC ni..terutama ramai kawan2 seangkatan yang sesudi melayan bebelan dan luahan kita.terima kasih rakan2 semua...:)

Friday, 1 July 2011

Penawar ayat al-quran gangguan makhluk halus

Assalam semua rakan2 TTC ..

Tadi kebetulan saya menonton Nasik lemak Kopi O dekat tv9.. Yela dalam duk cuti pantang ni tu jela kerjanya makan tido tengok tv..nak2 lagi kat kampung.Syok tapi boring jugak.huhu rindu kat hubby..Oklah just nak share info pasal amalam perubatan syifa al-hidayah yang Ashraf Muslim pelakon tu jadi ahlinya. Kan ke perubatan tu berasakan ayat al-Quran. Pastu dia ada ceritakan pasal yang pasangan susah nak conceived ni ada juga kaitan dengan gangguan makhluk halus.So dia ada bg petua amalkan membaca Surah Maryam dan Surah An-Nahl..Lepas tu dia ada ceritakan pengalaman pesakit dia yang detect terkena gangguan makhluk halus tu yanng susah nak ngandung. Jadi kalau ada nak kontek mereka boleh layari website ni ye. http://www.syifa-alhidayah.com/index_live.asp

wallahualam..kita hanya merancang ALLAH menentukan..

Saturday, 25 June 2011

Syafaat baby yang gugur..

Dari Muadz bin Jabal, Rasulullah bersabda,
“Demi Dzat yang jiwaku berada di tangannya, sesungguhnya bayi yang gugur
benar-benar akan menarik ibunya dengan tali pusarnya
ke surga bila ibunya rela dengan itu
(ibunya bersabar dengan kehilangan anaknya).”
Ibnu Majah, Kitab Janaiz, 1632

bg yg meninggal mase kecil (belum baligh),
Aisyah berkata, “Rasulullah diundang untuk melayat jenazah seorang anak kecil dari kalangan Anshar. Aku (Aisyah) berkata, ‘Wahai Rasulullah, alangkah beruntungnya anak ini. Ia salah satu burung diantara burung-burung di surga. Ia tidak pernah berbuat keburukan dan belum pernah menemuinya.’ Rasulullah bersabda, ‘Apakah engkau tahu yang selain itu, wahai Aisyah? Sesungguhnya Allah menciptakan penghuni surga yang telah Dia tetapkan untuknya saat mereka masih berada di tulang sulbi ayah mereka pula. Dan Dia menciptakan penghuni neraka yang telah Dia tetapkan untuknya saat mereka masih berada di tulang sulbi ayah mereka pula.”[29]

Abu Hurairah menuturkan bahwa Rasulullah bersabda, “Anak-anak kaum muslimin itu berada di sebuah gunung di surga. Mereka diasuh oleh Ibrahim dan Sarah sampai mereka dikembalikan kepada ayah-ayah mereka pada hari kiamat.”
Shahih Al Jami’, 1023

Syafaat Anak Bagi Kedua Orang Tua yang Sabar Atas Kematian Anaknya
Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah bersabda, “Tidaklah sekali-kali sepasang muslim ditinggal mati oleh ketiga orang anaknya yang belum baligh, melainkan Allah akan memasukkan keduanya bersama anak-anak mereka ke dalam surga berkat karunia dan rahmat-Nya.” Abu Hurairah melanjutkan, “Dikatakan kepada anak-anak tersebut, ‘Masuklah kalian ke dalam surga!’ Anak-anak itu menjawab, ‘Kamu menunggu kedua orang tua kami’. Perintah itu diulangi tiga kali, tetapi mereka mengeluarkan jawaban yang sama. Akhirnya, dikatakan kepada mereka, ‘Masuklah kalian bersama kedua orang tua kalian ke dalam surga’.”
Bukhari, Kitab Janaiz, 1171

Thursday, 23 June 2011

abort at 5am-update story

kegembiraan yg hanya sementara..

abort at 5am

ASSALAMUALAIKUM                                                                                                                                                                                                  
 TatkALA JARI JEMARI INI MENULIS SEBENARNYA SAYA TGAH BARING DAN UPDATE PUN GUNA HANSET JE NI.. TP SEBAB NAK BERKONGSI JUGA PENGALAMAN DENGAN KAWAN TTC SEMUA JADI SAYA CORETKAN MACAM DIARI SEBELUM SEMUA INGATAN ITU HILANG BEGITU SAJA.BIARLAH MEMORI DAN PENGALAMAN INI MENJADI PENGAJARAN DAN PENGALAMAN UTK DIKONGSI BERSAMA KITA SEMUA.. SEPERTI MANA POST YANG SEBELUM NI.ARAKIAN MAKLUM SAYA TENGAH MC DAN DALAM KEADAAN THREATEN MISCARRIEGE. PENERANGAN THREATEN MISCARRIEGE TU ADA DALAM POST SEBELUM NI. DALAM 1 DLM 4 WANITA MENGANDUNG AKAN ALAMINYA. DAN DRPD ITU, THREATEN MISCARRIEGE NI BIASANYA 50-50. SELAMAT ATAU GUGUR.     

SAYA ANTARA YANG GUGUR. SEBELUM SEMUA NI TERJADI, JAM 9 SAYA DAFTAR BUKU MERAH KLINIK IBU DAN ANAK UNTUK PERTAMA KALINYA DALAM HIDUP.PAGI TU SAMPAI TENGAHARI BLEEDING DAH XDE.PETANG ADA SPOTTING.JAM 8MLM BILA HUBBY DAH BALIK, LEPAS MAKAN RASA CRAMP SATU BADAN. PINGGANG, TULANG PUNGGUNG,KAKI .RASANYA LEBIH SAKIT DARIPADA SENGUGUT YANG SAYA PUN XSELALU RASA.JAM 10 MALAM SAYA MENGGELETAR KESAKITAN.PAD DAN HABIS 4 DENGAN DARAH PEKAT WARNA MERAH. JAM 11 BERGEGAS KE WAD O N G. SCAN BABY MASIH HIDUP TAPI DEGUPAN JANTUNG MASIH ADA DENGAN RITMA YANG TAK TETAP.BUKAAN DKT BABY MASIH TERTUTUP. SAKIT CRAMP DAH HILANG.LEGA  DAN ADMIT JAM 12.30.SAYA LENA TIDUR.JAM 4 PAGI TIBA2 RASA CRAMP TU DATANG LAGI TP KALI NI LEBIH HEBAT. MASA TUHAN JE YANG TAHU. SAYA ISTIGFAR BANYAK2 TENANGKAN FIKIRAN.

TP XTAHAN SAYA KE TOILET. LAMA DUK BERTAPA 10MINIT.KELUAR KETULAN LEBIH BESAR DR YG SEBELUM NI.WARNA PUTIH KELABU DAN BERSELAPUT.KEMUDIAN SEKETUL DARAH KETUL.HATI MASA TU LULUH.RASA NAK PENGSAN.SAYA PERGI KEJUT MISI, DAN DIA AMBIK SAMPEL TU. SAYA CAKAP PADA MISI, SAYA RASA BABY DAH KELUAR NI.JAM 5.30 MASUK BILIK SCAN.JAM 6 DOC SAHKAN SAYA GUGUR.MASATU MEMANG XBOLEH NANGIS.SAYA MEMANG TAHAN AIR MATA NI MENGALIR.TP TUHAN LG MAHA MENGETAHUI APA ISI HATI SAYA MASA TU.JAM 7.BARING DEKAT KATIL.TERUS MENANGIS.SAYA XPERLU D N C IAITU PROSEDUR CUCI RAHIM SEBAB COMPLETE ABORTION.ALHAMDULILLAH KAMU SAYANG IBU KAMU KAN BABY.DIA XNK SAYA SUSAH HATI.JAM 8 HUBBY DATANG TANPA DITAHAN LAGI SAYA MENANGIS SEPUASNYA.JAM 1 SAYA DISHARGE.MC LG UTK 1MINGGU.  DOC MINTA SAYA RCG KELUARGA UTK AT LEAST 3BULAN UNTK PASTIKAN RAHIM KUAT UTK TERIMA BABY LG.SEMUA DOC DAN MISI BG KATA2 SMGT LEPAS NI BOLEH CUBA LG.NAK JE SAYA JAWAB, SAYA DAH TUNGGU 2THN..IRONINYA KAWAN2 ..

PADA USIA PERKAHWINAN 2THN2BULAN2HARI SAYA DAPAT TAHU SY PREGGY.2BULAN DIA HIDUP.2MINGGU SAYA BLEEDING.SEPATUTNYA DIA DILAHIRKAN PADA 2.2.2012.MALAM TD SAYA MASUK WAD NUMBER 20 DI KATIL NUMBER 2.SAYA TETAP NAK BG NAMA PADA DIA WALAU XTAHU JANTINA.KALAU LELAKI HAQIM.KALAU PEREMPUAN HUSNA. KAWAN2 ADA YG KATA, BABY YG KEGUGURAN AKAN MENUNGGU IBUNYA DI SYURGA..

I LOVE U MY BABY. IBU REDHA DGN KETENTUAN INI..AMIN.

Tuesday, 21 June 2011

admit to hospital ...part 1

Assalamualaikum semua..harap semua sahabat2 ttc dan sesiapa jua sihat2 belaka..

Harini saya akan ceritakan pengalaman saya rentetan selepas bleeding yang pertama harritu..Yang pertama adalah pada hari ahad 12/6/2011 berlaku jam 10 pagi.Lepas buat transvaginal scan, baby ok. saya dapat injection dan ubat duphaston untuk kuatkan rahim.doc kata baby akan hidup 50-50. So, dia bg mc 2 hari aja.kes saya didiagnos sebagai threten miscarriege. Sepanjang minggu lepas saya sambung cuti for the whole weeks.Terima kasih hubby sebab banyak bantu saya.. Hanya tuhan je yang tahu perasaan minggu tu. Kawan2 semua mendoakan terbaik untuk saya..terima kasih..

 Kemudian ada kawan saya bagi petua amalkan zikir AL-MUHYI ( salah satu daripada 99 nama ALLAH)..yang bermaksud yang memberi nyawa dan mematikan. Selain daripada tu, saya amalkan baca al-fatihah, ayat kursi, 3kul dan apa2 yang terfikir dan diusapkan pada perut. Darah yang keluar pun semakin lama semakin kurang..alhamdulillah..

Tapi semua tu tak bertahan lama, sabtu 18/6/2011 jam 4 petang saya teringin sangat nak keluar. Hati ni memberontak sangat nak keluar rumah. Konon dah confident la kan? Lepas2 keluar tu, saya check pad saya darah banyak balik. Terus nangis teresak2 lagi. Menyesal sikit pastu kena bebel pulak dengan hubby, Kol my mum, dia suh pergi gh aja.Refer to emergency unit.

8.30 malam 18/3/2011. Kena check abdominal scan baby, tak nampak. Cemas dah. Refer to Ginea wad. Masuk bilik scan perot xnampak. Doc buat transvaginal scan dan dia ambik sikit tisu dari dinding mis v.Hish doc lelaki non muslim pulak tu. Hurm saya relakan jela..demi mu baby. Alhamdulillah degupan jantung kamu masih di sana, Rasa macam nak menangis je..Doc bagi mc 3 hari dan tambah ubat duphaston..

Lepas ambik ubat dekat farmasi , saya rasa xselesa sangat dekat mis v saya. Masuk toilet , sekali keluar darah seketul sebesar bola pingpong.. Ya ALLAH jantung saya macam nak jatuh.Baby ke ni?.Saya keluar toilet terus menangis dan rasa dah give up sangat. Dah sms pun my mum baby dah xde.. Kami pergi jumpa semula Ginea untuk dapatkan kepastian. Hubby pulak masa tu  dah tertunduk dan rasa dah give up dah.Doc  buat transvaginal scan semula dan alhamdulillah baby ada.Dan dia check ketulan darah tu , memang bukan tissue baby ..Hanya darah beku yang keluar maybe tindakbalas masa doc buat 1st transvaginal scan sebelum tu.Tapi utk 2nd check ni, doc ada masukkan satu alat macam penis plastik yang ada lubang di tengahnya, Di masukkan macam spatula untuk check bukaan dekat tiub fallopio saya. Sakitnya ya amat..Berpeluh2 saya dibuatnya...ada 2/3 kali dia jolok guna spatula tu..huhu..Lepas tu 5 org duk dalam bilik scan mcm jadi bahan pameran pulak.Sabo jela habis dah ternoda.

Jam 10.30malam, saya  admit ke hospital. Hanya tuhan je yang tahu perasaan masatu.Tapi rasa lega tu ada disitu sebab kamu masih ada baby. Kamu memang baby yang kuat sebab dah bermacam2 dugaan yang ibu lalui kamu masih ada disitu..Tatkla menulis ni rasa nak menangis pula..Perut dan pinggang masih rasa sakit..Nanti sambung pengalaman masa kat hospital dan masa discharge..




wassalam..nanti sambung lain